Batteribankslösningar Contrast 33 (Dinett)

Hem Forum Contrastforum Batteribankslösningar Contrast 33 (Dinett)

Visar 4 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #1349
   admin
   Keymaster

   Då jag inte är nöjd med hur batteriinstallationen ser ut i min Contrast 33 (Dinett), vill jag starta denna tråd så vi kan dela med oss av hur det ser ut i våra båtar.

   Jag har två 80Ah Tudor Dual under styrbord koj och ett under babord koj. Då jag upplever att båten är lite baktung, så vill jag flytta batteribanken framåt i båten.

  • #1440
   admin
   Keymaster

   På min C33 dinette från 1980 sitter två batterier under babords koj, ett start- och ett förbrukningsbatteri.

   Känns lite underdimensionerat, så det får bli ytterligare ett förbrukningsbatteri i vår. Jag är dessutom inne på att flytta batteribanken framåt och mot mitten på båten, genom att ha alla 3 under bänken till dinettesoffan. Det finns på min båt ett outnyttjat stuvutrymme nästan rakt förom motorn, bredvid dieseltanken, där det borde gå bra att stoppa in batterierna.

   Det trixiga blir kanske att dra förbrukarelen till elpanelen vid navbordet. I värsta fall får man dra bak motorn och upp under babordskojen, men känns lite dumt att lägga till så många meter i onödan. Dock lite tveksam till att ta fram borren då jag inte riktigt vet hur det ser ut under durken.

   Marcus, hur är kablaget mellan motor/generator och batterier draget i din båt, först bakåt och sedan under kojerna?

  • #1441
   admin
   Keymaster

   Det är där jag också har tänkt att placera mina batterier (mellan sopkorgen och tanken. Det blir dock lite trångt att få plats med alla batterierna där. Därför var jag inne på att installera LiFePO4-batterier (12v-varianten utan BMS). Då jag inte vet hur jag ska säkerställa en bra laddning från generatorn samt det prisförslag jag fått på 17.500:- plus installationsmaterial, lutar det åt att klämma in Biltemas AGM-batterier istället. Är dock fortfarande mycket sugen på litiumbatterier (framtiden).

   Jag har idag kablaget draget bakåt och sedan fram under kojerna precis som du säger.

  • #1442
   admin
   Keymaster

   Låter onekligen lite overkill med 17kSEK för batterier! Själv kommer jag köra på vanliga blybatterier. Det funkade i vår gamla båt, och då hade jag bara två batterier (skiljde inte på start och förbrukning) och en 50W solcell på pinne i aktern. Gör samma här, men tänkte lyxa till det med separat startbatteri den här gången.

   Har faktiskt inte kontrollmätt att det går i tre batterier, nu när du säger det! Det har jag bara utgått från att det gör (önsketänkande…). Får mäta lite noggrant i helgen!

  • #1443
   admin
   Keymaster

   Mätt och provat lite. 39 x 49 cm. Går precis att klämma in 3 st!

   https://www.dropbox.com/s/ul7kg5cabeyricm/Foto%202016-03-19%2016%2033%2059.jpg?dl=0

   Lite tight med slangen till länspumpen bara men får sätta dit en 90-krök.

Visar 4 svarstrådar
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.